Bugun...

Bakan Albayrak'tan önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog toplantısı kapsamında Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ile ortak basın toplantısı düzenledi. Soruları da yanıtlayan Bakan "Enflasyonun hedeflediğimiz yönde gittiğine dair net sinyaller alıyoruz" dedi.

facebook-paylas
Tarih: 28-02-2019 14:26

Bakan Albayrak'tan önemli açıklamalar

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Türkiye ile AB'nin ekonomik ilişkileri diyaloğu iş dünyası ve devlet sektörü arasındaki bu önemli görüşmeleri ve tartışmaları yaptıktan sonra, iş birliğinin her boyutunda ve seviyesinde önemli bir katkı oluşturacağını umuyorum." dedi.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı Dolmabahçe Cumhurbaşkanlığı Çalışma Ofisinde gerçekleştirildi.

Toplantıya, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, AB'nin Ulaştırmadan Sorumlu Komiseri Violeta Bulc, Avrupa Komisyonu Kabine Başkanı Matej Zakonjsek katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Berat Albayrak, bu toplantının kendileri için çok anlamlı olduğunu belirterek, bugünlerde ticaret savaşlarıyla ilgili herkesin endişesi olduğunu ve ekonomik iş birliği, serbest ticaret gibi konuların her taraf için sinerji oluşturabileceğini dile getirdi.

Albayrak "Türkiye Avrupa Birliği ticaret hacmi 165 milyar dolara yaklaştı. Son 15 yılda bunun 3-4 katı arttığı resim içerisinde korumacılık politikalarının küresel anlamda içeri kapanık çoğulculuğun yerine serbest ticaretin yerini çok farklı ve tek taraflı politikaların aldığı bir dünyada Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki, ekonomik iş birliğinin ne kadar büyük önem arz ettiğinin altını çizmiş olduk. Bu çerçevede son günlerde gündeme gelen iş dünyası çevrelerinin öncelikli ve acil olarak müzakere edilerek her iki tarafın da menfaatine olan bu sürecin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi hususu dile getirildi."

"ENFLASYONU 15.9 OLARAK AÇIKLAMIŞTIK"

2019 yılı için hedef enflasyonu 15,9 açıklamıştık. Bu noktada baktığımızda ocak ayı ve şubat ayı sahadan aldığımız hem para hem mali politikalar ışında hedeflediğimiz düzeyde gittiği yönünde çok net sinyaller alıyoruz. Ekonomide algı konusu çok önemli. Reel olmayan bir kırılganlıkla karşı karşıya kalmıştık. Cari denge geçtiğimiz mayıs itibari ile yüzde 6'nın üzerinde yüzde 7-8'lik bir gayri safi milli hasıla oranı beklenirken uygulanan sahadaki diplomasi etkisiyle yılsonu hedeflerinin bile altında muhtemelen 4'ün altında gerçekleşecek. Enflasyon malumunuz zor bir dönem, özellikle ikinci çeyrekten sonraki sürecin baz etkisiyle birlikte üzerinde bir performansla bu yılın enflasyonunu oluşturacağımızı düşünüyorum. Yabancı yatırımda 13 milyar doları geçtik.

"TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ GÜNLÜK İLİŞKİLER DEĞİL"

Gerek vize serbestisi gerek ortak değerler konusu hassas mevzular. Türkiye AB ilişkileri günlük ilişkiler değil. Yüzyıllardır süre gelen bir ilişki. Hep birlikte dost kardeş ve komşuluk içerisinde en önemli motivasyonumuz olmalı. Taahhütlerin onurlandırılması çok önemli bir konu. Karşılıklı taahhütlerimizi onurlandırdıkça ilişkiler daha iyi bir noktaya gelecek. Türkiye bölgenin tek demokrasi ülkesi. Demokrasisini her geçen gün güçlendirdiği bir ülke. Hele de 15 Temmuz'dan sonra. Karşılıklı empati çok önemli.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen;

"İŞ DÜNYASI İÇİN DE ÖNEMLİ BİR TOPLANDI"

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Jyrki Katainen ise bu etkinlik için bir araya gelmekten dolayı memnuniyet duyduğunu belirterek, “Buradaki toplantımızda birçok özel sektör temsilcisinin de bulunmasından dolayı memnuniyet duyuyorum. İş dünyası için de önemli bir toplantı ve bu mesajların dinlenmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyalog Toplantısı ile ekonomik ilişkilerin derinliklerine ineceklerini ve iş birliğinin nasıl devam ettirileceği konusunu ele alacaklarını ifade eden Katainen, şunları kaydetti:

"Aslında her zaman karşılıklı konuşmak birbirimiz hakkında konuşmaktan daha iyidir ve biz de bununla birlikte AB tarafı olarak her zaman iş birliğini ilerletmeye ve Türk makamlarıyla konuşmaya istekli olduğumuzu belirtmek istiyorum. Diplomatik olarak hareket etmemiz gerekmediğine inanıyorum. Birbirimizi geçmişten tanıyoruz, ticaretimiz gelişmiş durumda ve Türkiye AB’nin beşinci en büyük ticaret ortağı ve AB’de Türkiye’nin en büyük ticaret ortağı. Dolayısıyla bunları bildiğimiz için biz birbirimizle konuşmaya devam etmeliyiz."

Katainen, "Türkiye'ye Avrupa ülkesi gözüyle bakıyoruz ve yapılan ekonomik reformlar umut vaat ediyor" dedi.

"Türkiye bütün vize serbestliği kriterlerini yerine getirmiş olduğu anda Türkiye AB arasında herkes vizesiz rahatça seyahat edebilecek. Türkiye şimdiye kadar 72 kriterden 68'ini tamamladı sadece 1-2 tanesini yerine getirmesi lazım. 3 yıldan daha kısa bir sürede tamamlanacağını düşünüyorum. Gümrük birliğinin güncellenmesi gerekiyor"

- Türkiye'deki yargı reformu konusunda ciddi işbirliğimiz var somut adımlar atıldı

Bu haber 41 defa okunmuştur.

Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
GAZETEMİZ

BAYINDIR BELEDİYE BAŞKANI SİZCE KİM OLSUN?

nöbetçi eczaneler
HABER ARA